NY skolematkampanje fra Helsedirektoratet

Nå lanserer Helsedirektoratet ny skolematkampanje. Kampanjen lanseres på VGTV, i tillegg til i Helsedirektoratets egne kanaler på nett og i sosiale medier.

Helsedirektoratet anbefaler fem om dagen, men en stor del av ungdommen har ikke en gang fem i uken – de spiser for lite frukt og grønt. Når de kommer opp på ungdomsskolen er det i tillegg flere som hopper over frokosten, og andelen som spiser lunsj hver dag faller.

Helsedirektoratet har et overordnet mål om at flere elever spiser et fullverdig måltid i løpet av skolehverdagen, og med kampanjen ønsker direktoratet å snakke direkte til ungdommen. Kampanjen består av to filmer der fire tiendeklassinger tester sine skolematvaner på en førsteklasse, og observerer hvordan maten påvirker elevene og klassen. Skolemateksperimentet er reelt, og barnas reaksjoner er ekte. Dette er underholdende, men samtidig danner det grunnlag for refleksjon rundt hva et sunt skolemåltid kan bestå av, og hvorfor det er viktig.

Målgruppen for kampanjen er ungdomsskoleelever, men direktoratet håper å få diskusjon blant foreldre, lærere og andre som jobber i eller med skole. Hva spiser dagens ungdom på skolen, og hvordan kan vi møte utfordringer knyttet til skolemåltidet?

Målet er at elevene opplever skolemåltidet som «viktig for meg». Ikke bare for helsa, men også innsatsen de ønsker å legge i skolearbeidet, og for det sosiale miljøet og trivsel på skolen.

Se mini-dokumentaren der Otto, Nina, Anna Leona og Thomas (15) tester sine kosthold på førsteklassinger her (link til VGTV)

Skolematfilm2

Kampanjefilmene egner seg godt til bruk i undervisning, i foredrag eller som oppspark til diskusjon på foreldremøter. Helsedirektoratet lager støttemateriell til dette, som alle kan laste ned fra Helsedirektoratets nettsider om skolemat (nb! Det kommer mer her etter hvert).

 

Skolematkampanjen er en del av et større arbeid der målet er å gjøre Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen kjent og tatt i bruk. Retningslinjen ble relansert høsten 2015, og målet er å bidra til at elevene sikres gode rammer for måltidene, med nok spisetid, at skole og SFO arbeider helhetlig med mat og måltider og at eventuelt tilbud av mat/drikke har god ernæringsmessig kvalitet. Retningslinjen vil være tema for en rekke regionale konferanser som pågår i år. Les mer om de regionale konferansene her.

 

Foreldre og ungdom kan lese mer om skolemat på helsenorge.no/skolemat.